VSTOPI V NAŠE VRSTE, DA NAS OKREPIŠ-MOČ JE V ENOTNOSTI

stran1_2karikatura

Zakaj potrebujemo sindikat in zakaj sindikat potrebuje akcijsko moč?

Odgovor je jasen: Moč sindikata je v njegovi številčnosti in pripravljenosti njegovih članov, da sodelujejo v aktivnostih. Brez množičnega organiziranega boja za pravice delavcev ima moč v družbi kapital in ta jo izkorišča izključno zase. Brez moči sindikata ni delavskih pravic. Raven delavskih pravic je sorazmerna z močjo sindikata, ta pa je lahko močan le toliko, kolikor moči lahko uporabi v akcijah, s katerimi uveljavlja socialno-ekonomski položaj delavcev in ni samoumeven temveč izborjen.

Prilagamo celoten članek iz Delavske enotnosti: DE_3_stran4 in PristopnaIzjava

SMERNICE O VARSTVU OSEBNIH PODATKOV V DELOVNIH RAZMERJIH

Yellow computer folder with key. Isolated 3d image

Delovna razmerja sodijo med področja, kjer Informacijski pooblaščenec beleži veliko število tako prijav zaradi kršitev varstva osebnih podatkov, kot tudi zaprosil za mnenja.

Obstoječo zbirko več kot 340-ih mnenj na tem področju sedaj dopolnjujemo z novimi smernicami, ki so namenjene predvsem vodilnim kadrom ter pravnim, kadrovskim in IT službam delodajalcev, pa tudi delavcem in sindikalnim združenjem.

V njih boste našli odgovore na najpogostejša vprašanja glede varstva osebnih podatkov zaposlenih: od dopustnosti zbiranja določenih vrst osebnih podatkov v različnih situacijah, nadzora bolniškega staleža, (ne)dopustnosti videonadzora delavcev, obdelave občutljivih osebnih podatkov, do vprašanj nadzora uporabe službenih sredstev – vpogledov v službeni računalnik, delavčevo elektronsko pošto, nadzora porabe na službenem telefonu, itd.

Smernice_-_Varstvo_OP_v_delovnih_razmerjih

VOŠČILO 2017

Spoštovane članice in člani sindikata,

Ob koncu leta se Vam zahvaljujeva za sodelovanje, pomoč in podporo. Želiva si, da še naprej gradimo našo organizacijo. V prihajajočem letu 2017 pa Vam želiva vse dobro, predvsem pa osebnega zadovoljstva, medsebojnega spoštovanja in razumevanja ter delovnih uspehov.

prijeten-in-miren-bozic

VESEL BOŽIČ IN SREČNO NOVO LETO

Majda in Darja

PODPISANE SPREMEMBE IN DOPOLNITVE KOLEKTIVNE POGODBE KOMUNALNIH DEJAVNOSTI

skvns-kp-komunala-012

S predstavniki delodajalskih skupin GZS-Zbornice komunalnega gospodarstva, ZDS-Združenjem delodajalcev Slovenije in KNSSS-Neodvisnost smo v 21. decembra 2016 podpisali Spremembe in dopolnitve KP komunalnih dejavnosti, ki bodo v veljavo stopile s 1.1.2017. Spremembe in dopolnitve KP se nanašajo predvsem na opredelitev tarifnih razredov, sestavo in delovanje komisije za spremljanje izvajanja in razlago kolektivne pogodbe in na pravico do povračila stroškov prehrane med delom.

spr-in-dop-kpkd-podpis-21-12-2016

objava-v-de

APLAVZ ZA VSE TRI KOLEKTIVNE POGODBE DEJAVNOSTI

skvns-dobrna-018

S skupnimi napori nam je uspelo, da imamo po mnogih letih sklenjene in veljavne kolektivne pogodbe za vse tri naše dejavnosti, je na dvodnevnem seminarju SKVNS 2. in 3. decembra 2016 v Dobrni,  dejala predsednica SKVNS Majda Marolt.  Prilagamo članka, objavljena v 43. in 44 št. Delavske enotnosti ter gradivo, ki ga je Boštjan Medik predstavil udeležencem seminarja.

de_43_16_skvns_seja_ros_str12

de_44_16_skvns_anketa_8

sodelovanje-delavcev-pri-upravljanju

DONIRAJTE DELEŽ DOHODNINE SKVNS

ploscica-dohodnina

Dve tretjini davčnih zavezancev del svoje dohodnine (0,5%) še vedno prepušča državi, kljub temu, da lahko v skladu z 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 13/2011 – UPB7, 24/2012 in 30/2012) davčni zavezanec del svoje dohodnine 0,5 % odmerjene po Zakonu o dohodnini nameni različnim organizacijam, med njimi tudi Sindikatu komunale varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije.

Zelo bomo veseli vašega pozitivnega odziva,  v kolikor boste 0,5 % dohodnine namenili Sindikatu komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije. Priloženi obrazec izpolnite in posredujte na naslov: SKVNS, Dalmatinova 4, 1000 Ljubljana, ali ga oddajte na pristojni davčni upravi. Zbrana sredstva od donacij bodo v celoti namenjena sindikalnemu delovanju SKVNS.

obazec-za-donacijo-dohodnine-skvns

PRAVICA DO PITNE VODE ZAPISANA V USTAVO

voda

Poslanci DZ so s 64 glasovi za in nobenim proti potrdili vpis pravice do pitne vode v ustavo.

V skladu z ustavnim zakonom je v ustavo vnesen nov 70.a člen, ki določa, da ima vsakdo pravico do pitne vode, da so vodni viri javno dobro v upravljanju države ter da vodni viri služijo prednostno in trajnostno oskrbi prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev in v tem delu niso tržno blago.

V ustavi bo odslej zapisano tudi, da oskrbo prebivalstva s pitno vodo in z vodo za oskrbo gospodinjstev zagotavlja država preko samoupravnih lokalnih skupnosti neposredno in neprofitno. Slovenija s tem poleg Slovaške postaja druga država EU, ki zagotavlja pravico do vode na najvišji ravni.

pr_2016_11_18_human_right_to_water_slovenia

ČLANKI SKVNS OBJAVLJENI V DELAVSKI ENOTNOSTI

skvns-004

Na priloženem linku prilagamo aktualne članke SKVNS, objavljene v 39. številki Delavske enotnosti.

de_39_16_skvns_13-16

DAN SLOVENSKEGA ZASEBNEGA VAROVANJA

sight_2016_11_15_145942_891

Dan slovenskega zasebnega varovanja, ki ga je organizirala Zbornica za razvoj slovenskega zasebnega varovanja je letos potekal v 15.11.2016 v Ljubljani. Iz SKVNS sta se ga udeležila predsednica SKVNS Majda Marolt in namestnik predsednika ROS-a za dejavnost zasebnega varovanja Ladislav Žlahta.

Prilagamo gradivo, ki ga je na dogodku predstavila predsednica SKVNS.

skvns-dan-sl-zas-var-15-11-2016

19-11-2012-predstavitev-majda-za-dneve-zasebnega-varovanjapptx

VARNOSTNIK NAJ IMA ČETRTO STOPNJO IZOBRAZBE

security-guard-1

Na Centru RS za poklicno izobraževanje (CPI) potekajo aktivnosti za revizijo Kataloga strokovnih znanj in spretnosti za nacionalno poklicno kvalifikacijo za poklic varnostnika. O tem so na nedavni seji spregovorili tudi člani Republiškega odbora za dejavnost zasebnega varovanja pri SKVNS.

Celoten članek, objavljen v 36. št. DE si lahko preberete na spodnjem linku:

skvns_varnostniknajimacetrtostopnjoizobrazbe_de_