Arhiv novic

PESTER PROGRAM, RADOVEDNO OBČINSTVO IN ZANIMIV SINDIKALNI DOGODEK

V Cerknem je pred kratkim potekalo novo, dobro obiskano izobraževanje Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS), namenjeno predsednikom sindikatov v podjetjih iz vseh omenjenih dejavnosti, pa sekretarjem, članom ter članicam izvršnih odborov in drugim. Program je bil sestavljen iz številnih tem: od aktualnih aktivnosti ZSSS, novosti davčne zakonodaje do predloga sprememb in dopolnitev zakona o zasebnem varovanju, analize gibanja plač v komunalni dejavnosti ter pregleda novosti, ki jih prinaša zakon o varstvu osebnih podatkov.

 

PREBERI VEČ …

ZALA VUGA

Je mlada sindikalistka, sicer magistrica prevajalstva, iz Komunale Izola, kjer je začela delati že kot študentka, danes pa deluje kot referentka za splošne zadeve in komunikacijo. V sindikat na ravni podjetja, ki sicer spada pod okrilje Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) se je včlanila novembra 2021, kmalu zatem pa so jo na njeno veliko presenečenje predlagali in soglasno izvolili za podpredsednico. Od takrat naprej se je vrgla v sindikalne vode – in v njih uspešno splavala, lahko dodamo. Je tudi članica (spet) konstituiranega odbora za mlade ZSSS.

PREBERI VEČ …

DELODAJALSKA STRAN SE NE ŽELI POGOVARJATI, A TUDI SKVNS NE MISLI ODNEHATI

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) nadaljuje aktivnosti v panogi zasebnega varovanja. Ne glede na to, da poziv delodajalski strani za začetek pogajanj za sklenitev nove panožne kolektivne pogodbe ni uspel, v SKVNS ne mislijo odnehati. Prvi korak, ki so ga storili, je odpoved aktualne kolektivne pogodbe dejavnosti zasebnega varovanja, s katero so sicer nezadovoljni že dolgo.

PREBERI VEČ …

NASLEDNJI PROJEKT SKVNS: NOVA PANOŽNA KOLEKTIVNA POGODBA – ZASEBNO VAROVANJE

Novo leto, stara borba, bi lahko rekli. Sindikat komunale varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) bo namreč tudi v letu 2023 nadaljeval boj za boljši jutri vseh tistih, ki delajo v panogi zasebnega varovanja.

PREBERI VEČ …

NOVA VIŠINA MINIMALNE PLAČE

Znesek minimalne plače od 1. januarja 2023 naprej znaša 1.203,36 EUR bruto oziroma 878,48 EUR neto, kar pomeni 12 % dvig minimalne plače. Neto minimalna plača za samsko osebo brez otrok bo po novem znašala 878,48 evra. Povišanje tega zneska za 12,85 odstotka (iz 778,48 evra), pa ob spremembi zneska (bruto) minimalne plače vključuje tudi učinek letošnjih sprememb dohodninske zakonodaje.

 

Stroški delodajalcev se bodo zaradi povišanja (bruto) minimalne plače povišali za 8,46 % (torej za nižji znesek od medletne rasti cen življenjskih potrebščin) zaradi učinka najnižje osnove za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja (1.181,75 evra), ki je bila lani višja od minimalne plače. V prihodnje bo najnižja osnova za plačilo prispevkov v višini 1.203,36 in je torej višja le za 1,8 % ali za 21,61 EUR.

KOMENTAR ZSSS…

 

Dodatna pojasnila Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve so dosegljiva na povezavi: Dvig minimalne plače za 100 evrov | GOV.SI

 

Nova višina minimalne plače je objavljena v Uradnem listu številka 4/2023.

Uradni list – Vsebina Uradnega lista (uradni-list.si)

ŽARKO PEJČIĆ

 

Je sindikalist v javnem komunalnem podjetju Marjetica Koper, kjer sicer dela kot vzdrževalec na kanalizacijskih sistemih. Prihaja iz mladega sindikata, ki je nastal šele pred nekaj leti, a si je s svojim delom že prislužil posebno plaketo, ki jo je pred kratkim na osmi Skupščini matičnega Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) prejel za prispevek k utrjevanju vloge in pomena SKVNS.

PREBERI VEČ …

8. SKUPŠČINA SKVNS

Na prvi decembrski petek se je v Ljubljani odvila osma Skupščina Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS). Majhen korak za človeštvo, a nikakor ne nepomemben za enega najbolj aktivnih in zaradi dejavnosti, ki jih pokriva, tudi zelo specifičnih sindikatov ZSSS, ki je dobil novo staro vodstvo.

 

PREBERI VEČ …

Ne pozabite na delavke in delavce! Pobuda ZSSS za izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja

V ZSSS tako kot vsako leto ob tem času pozivamo delodajalce, naj novembra in decembra letos delavkam in delavcem zagotovijo izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja (trinajsta plača, božičnica, letna nagrada ipd.), v skladu z ureditvijo v kolektivnih pogodbah oziroma splošnih aktih delodajalca.

Poziv za izplačilo poslovne uspešnosti_2022

Zaupajte nam svojo zgodbo: pripravili smo anketo o spolnem in drugem nadlegovanju ter trpinčenju v delovnem okolju

V ZSSS smo pripravili kratko anketo o prisotnosti spolnega in drugega nadlegovanja ter trpinčenja v delovnem okolju. Vljudno vas vabimo k sodelovanju, vaši odgovori pa nam bodo v pomoč pri oblikovanju nadaljnjih aktivnosti in ukrepov za spoštljiva delovna mesta brez nadlegovanja in trpinčenja.

POVEZAVA …

V KOMUNALNI DEJAVNOSTI BODO PLAČE VIŠJE

 

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) dela s polno paro. Prejšnji mesec so dosegli pomemben dogovor v komunalni dejavnosti, na podlagi katerega se bo delavkam in delavcem za deset odstotkov zvišala plača, ne popuščajo pa tudi v drugih panogah, ki jih pokrivajo.

 

PREBERI VEČ …

Strani: