Arhiv novic

SINDIKALNA ZMAGA! USTAVNO SODIŠČE RAZVELJAVILO DOLOČBE GLEDE UPOKOJEVANJE STAREJŠIH DELAVK IN DELAVCEV

Vladajoča koalicija je z lanskim sprejemom sedmega protikoronskega paketa (PKP7) ter določb o upokojevanju starejših delavk in delavcev posegla v zakon o delovnih razmerjih, in sicer tako, da je vanj umestila prisilno odpuščanje starejših zaposlenih brez razloga. Z drugimi besedami: šlo je za sporna določila o prisilnem upokojevanju brez utemeljenega razloga, ko zaposleni izpolnijo pogoje za starostno upokojitev (praviloma pri starosti 60 let in 40 letih delovne dobe). Temu smo ostro nasprotovali tudi v SKVNS. Vložili smo tudi tožbo zoper odpoved pogodbe o zaposlitvi predsednici sindikat v komunalnem podjetju, ki jo je prejela na podlagi te sporne določbe. Skupaj z ZSSS smo ves čas opozarjali, da je tak ukrep neustaven in diskriminatoren.

 

Preberi več: https://zsss.si/pomembna-sindikalna-zmaga-1712/

NE POZABIMO NA DELAVKE IN DELAVCE! – ZSSS POZIVA K IZPLAČILU TRINAJSTE PLAČE

 

Tudi letošnje leto močno zaznamuje Covid-19. A ne glede na to Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tako kot vsako leto poziva delodajalce, naj v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih zagotovijo delavkam in delavcem izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja.

Poziv za izplačilo poslovne uspešnosti_2021

 

ČLANE SINDIKATA IN ZAPOSLENE V DEJAVNOSTI ZASEBNEGA VAROVANJA VABIMO NA TRADICIONALNA LETNA SREČANJA

 

Na srečanjih želimo med drugim predstaviti predlog Kolektivne pogodbe za dejavnost zasebnega varovanja, ki je bil izoblikovan na zadnji seji Republiškega odbora in posredovan Zbornici za razvoj slovenskega zasebnega varovanja.

 

Srečanje pa bo tudi priložnost, da nas povprašate o delovanju Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije.

VABILO

Z NOVO KOLEKTIVNO POGODBO ŽELIJO UREDITI STANJE

Na septembrski seji republiškega odbora sindikata dejavnosti zasebnega varovanja, ki deluje pod okriljem Sindikata komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS), so sprejeli predlog celovite kolektivne pogodbe za dejavnost zasebnega varovanja, ki ga želijo sedaj uskladiti tudi z Zbornico za razvoj slovenskega zasebnega varovanja.

 

PREBERI CELOTEN ČLANEK

KAJ PRINAŠA NOVA KOLEKTIVNA POGODBA?

Pred kratkim smo že poročali, da so socialni partnerji, na delavski strani seveda tudi naš Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS), podpisali novo kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti, ki bo veljala naslednjih pet let. O tem, kaj prinaša, smo na kratko pobarali strokovna sodelavca ZSSS Matijo Drmoto in Ireno Vidic.

PREBERI VEČ …

IZOBRAŽEVANJE V KRANJSKI GORI DOBRO OBISKANO

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije je za svoje sindikalne zaupnike dne 2.7. in 3.7.2021 pripravil izobraževalni seminar, na katerem se je zbralo okoli 50 sindikalnih zaupnikov. V dopoldanskem času sta Boštjan Medik, generalni sekretar ZSSS in Andrej Zorko, izvršni sekretar za pravno področje pri ZSSS predstavila aktivnosti ZSSS. V popoldanskem času pa sta osrednjo temo letošnjega seminarja “Novosti Kolektivne pogodbe Komunalne dejavnosti” predstavila Matija Drmota, samostojni svetovalec za pravno področje pri ZSSS in Irena Vidic, strokovna sodelavka za ekonomsko področje pri ZSSS.

Gradivo s seminarja: »Novosti, ki jih prinaša novosklenjena KP KD«

 

Oddajte svoj glas za pitno vodo in na referendumu 11. julija glasujte PROTI!

11. julija bo potekal referendum, s katerim lahko zavrnemo škodljive spremembe zakona o vodah. S tem bomo ohranili naravo in demokracijo ter omogočili, da pitna voda ne bo predmet interesov kapitala in politike, ampak bo ohranjena v dobro ljudi.

Stališče sindikalnih central

 

Povezava: https://zsss.si/oddajte-svoj-glas-za-pitno-256/

Socialni partnerji, na delavski strani seveda tudi naš Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije, so po uspešnem zaključku pogajanj podpisali novo kolektivno pogodbo komunalnih dejavnosti.

 

PREBERI CELOTEN ČLANEK

 

Nova Kolektivna pogodba komunalnih dejavnosti_16.6.2021_podpisana

23. JUNIJ – DAN JAVNE SLUŽBE

 

Leta 2002 je Organizacija Združenih Narodov 23. junij razglasila za dan javne službe. Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije izreka velik poklon vsem zaposlenim v komunalnih dejavnostih, ki so v času razglašene epidemije zagotavljali opravljanje ključnih storitev, ki so omogočale funkcioniranje družbe kot celote. Zaposleni v komunalnih dejavnostih so zagotavljali, da je naše življenje v času pandemije nemoteno teklo naprej, zagotavljali so nam čisto pitno vodo. Še posebej tvegano in zahtevno je bilo njihovo delo zaradi bistveno povečane izpostavljenosti okužbi z virusom zaradi ravnanja z odpadki, pri prevzemanju pokojnikov, pri delu na čistilnih napravah in drugih storitvah.  Zaradi njihovega opravljenega dela v času epidemije, je bilo naše življenje znosnejše in za vse opravljeno delo si zaslužijo dostojno plačilo.

 

Več na povezavi: Public Service Day 23 June 2021 | Flickr

Prikaz nasprotnih dejstev: predsednica ZSSS proti zlonamernim in neresničnim obtožbam iz nekaterih medijev

Odkar smo sindikati izstopili iz pogajanj na ekonomsko-socialnem svetu (ESS) in podprli petkove proteste, so predstavniki oblasti o nas izrekli številne težke besede, celo laži. Ogromno gnojnice, za kar so odgovorni mediji, ki so blizu stranski SDS in naklonjeni aktualni vladi, je priletelo tudi na predsednico ZSSS Lidijo Jerkič, ki zdaj prek odvetniške družbe formalno zahteva objavo popravka in prikaza drugih oziroma nasprotnih dejstev.

Za kaj gre? Preberi tukaj: Prikaz nasprotnih dejstev: predsednica ZSSS proti zlonamernim in neresničnim obtožbam iz nekaterih medijev – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

Strani: