NOV ” LOCKDOWN” PRED VRATI: VLADA SPREJELA UKREPE ZA ZAUSTAVITEV JAVNEGA ŽIVLJENJA MED 1. IN 12. APRILOM

Vlada je na predlog posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje zaradi novega naraščanja okužb z novim koronavirusom sprejela odločitev o zaustavitvi javnega življenja med 1. in 12. aprilom ter določila več sprememb ukrepov.

22. MAREC – SVETOVNI DAN VODA

Sindikat komunale, varovanje in poslovanja z nepremičnine Slovenije javno poziva poslance naj glasujejo proti sprejemu predlaganih sprememb k Zakonu o vodah, ker bodo na vodovarstvenih in obalnih območjih omogočili doslej nedovoljene posege.
Čista pitna voda je človekova pravica. Ohranimo čisto pitno vodo.

4. in 5. MARCA VAS VABIMO NA DAN ODPRTIH VRAT

Dnevi odprtih vrat ZSSS so tradicionalno namenjeni vsem delavkam in delavcem, ne glede na to, ali so člani in članice sindikatov družine ZSSS ali ne. Na ta način sindikati tradicionalno pomagamo in izkazujemo solidarnost, dajemo vpogled v svoje delo ter delimo strokovno znanje, ki je sicer rezervirano izključno za naše člane in članice.

Vsak, ki bi želel nasvet v tem času, se mora predhodno prijaviti. To lahko stori preko telefonske številke: 064/224-466 ali na spodnji povezavi.

POVEZAVA DO PRIJAVE

IZŠEL JE NOV IN POSODOBLJEN PRIROČNIK ZA SINDIKALNE ZAUPNIKE

Priročnik za sindikalne zaupnike je namenjen sindikalnim zaupnikom ter zaupnicam znotraj mreže ZSSS, ki ga lahko naročijo na povezavi spodaj.

POVEZAVA …

Kdaj je (obvezno) testiranje na novi koronavirus dovoljeno?

Uvajanje prakse obveznega testiranja na okužbo s covidom-19 pri delodajalcu je v javnosti vzbudilo številna vprašanja in pomisleke. Objavljamo stališče, ki sta ga pripravila pravna služba in strokovna služba za varnost in zdravje pri delu ZSSS.

Povezava na stališče

MINIMALNA PLAČA ZA LETO 2021

Na podlagi 6. člena Zakona o minimalni plači (Uradni list RS št. 13/10, 92/15 in 83/18) je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil znesek minimalne plače za leto 2021. Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom opravljeno od 1. januarja 2021 znaša 1.024,24 EUR. Nova višina minimalne plače je objavljena v Uradnem listu številka 12/2021.

Na povezavi: https://uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021012.pdf

Stališča ZSSS glede osmega paketa pomoči (PKP 8)

ZSSS je na svoji korespondečni seji sprejela stališča glede osmega paketa pomoči (PKP 8). Objavljamo celoten pregled danes sprejetih stališč.

Ugotavljamo, da je bil PKP 8 oblikovan brez aktivnega sodelovanja socialnih partnerjev in sprejet na vladi brez socialnega dialoga.

Kaj prinaša PKP8? Komentar predlogov

V ponedeljek je vlada po tem, ko je bila sobotna seja ekonomsko-socialnega sveta (ESS) prekinjena, sprejela že osmi protikoronski paket (PKP 8). Prihodnji torek bo o zakonu potekalo glasovanje v državnem zboru. Na ZSSS smo pripravili prvi komentar vsebine zakona. Podrobnejše pripombe bomo oblikovali dodatno po preučitvi predloga PKP 8 in jih posredovali v državni zbor, na državni svet ter poslancem v želji, da jih vključijo v amandmaje pri sprejemu zakona.

POGAJANJA O PKP 8 PREKINJENA

V soboto, 23. 1. 2021 naj bi potekala pogajanja o PKP 8, med socialnimi partnerji: sindikati, delodajalci in Vlado RS. Ker se je izkazalo, da v vladni ekipi ni niti enega ministra in da nihče nima nikakršnega mandata za pogajanja, so bila pogajanja prekinjena. Reprezentativne sindikalne centrale so ob tem podale skupno izjavo.

PREBERI VEČ…

Reprezentativne sindikalne centrale glede prisilnega upokojevanja vložile zahtevo za ustavno presojo

Predstavniki reprezentativnih sindikalnih central (ZSSS, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Konfederacije novih sindikatov Slovenije Neodvisnost, Konfederacije sindikatov javnega sektorja, Slovenske zveza sindikatov Alternativa in Zveze delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost) so na ustavno sodišče vložili predlog za ustavno presojo upokojevanja po sedmem protikoronskem paketu (PKP7).

PREBERI VEČ…