Arhiv novic

Kaj je novega pri upokojevanju v letu 2021?

ZSSS je povzela sporočilo Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) o nekaterih spremembah na področju pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki jih je prineslo letošnje leto.

PREBERI VEČ…

MINISTER ZA DELO PREDLAGA ZAKONSKO NAJNIŽJI DVIG MINIMALNE PLAČE

 

Minister za delo namerava novo višino minimalne plače določiti pri 1024,24 EUR. Delodajalcem pa naj bi dvig minimalne plače subvencionirala država. To naj bi urejal osmi protikoronski zakon, ki je v pripravi. Nova višina minimalne plače mora biti v skladu z Zakonom o minimalni plači objavljena v Uradnem listu do 31. 1. 2021. Minister za delo torej ni prisluhnil sindikatom in predlaga le zakonsko najnižji dvig minimalne plače.

PREBERI VEČ …

Ker prihaja do številnih težav pri izplačilu kriznega dodatka, ZSSS državni zbor zaprosila za avtentično razlago 85. člena PKP7

 

S predlogom za avtentično razlago določbe 85. člena PKP7, ki govori o kriznem dodatku, želimo doseči, da se odpravi nepravičnost in neenako obravnavanje delavcev, ki je nastalo zaradi nejasnega zapisa zakonskega določila in razlage Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) v povezavi z uporabo tega člena.

Celotni poziv, ki ga je ZSSS naslovila na DZ preberite TUKAJ.

MINISTER ZA DELO LAHKO MINIMALNO PLAČO DVIGNE TUDI NA VELIKO VEČ KOT 1025 EUR BRUTO

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami (SKVNS) je bil v preteklem mesecu med tistimi, ki je najbolj ostro nasprotoval zamrznitvi zakona o minimalni plači. Objavljamo pogovor s predsednico SKVNS Majdo Marolt, ki je predsedstvu ZSSS predlagala zakonsko ureditev najnižje osnovne plače v višini minimalne plače. 

PREBERI VEČ …

KAJ PRINAŠA SEDMI PROTIKORONSKI ZAKON? – POJASNILA STROKOVNE SLUŽBE ZSSS

 

Sprejet je sedmi protikoronski paket (PKP7). Zakon je bil objavljen v Uradnem listu 203/2020. 

Strokovne službe na ZSSS so pregledale sprejeti zakon in podale opis predvsem sprejetih novosti, ki ga objavljamo v celoti.

PREBERI VEČ …

OBRAZI SINDIKATA – BERNHARD MRAZ

Bernhard Mraz je predsednik sindikata v podjetju Aktiva varovanje od leta 2009. Poleg tega je tudi predsednik Republiškega odbora SKVNS za dejavnost zasebnega varovanja in član Predsedstva SKVNS.

CELOTEN INTERVJU 

SPREJET SEDMI PROTIKORONSKI ZAKON in KRIZNI DODATEK

 

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE), t.i. sedmi protikoronski zakon, je bil sprejet. Objavljen je v Uradnem listu številka 203 dne 30.12.2020.

Na podlagi 85. člena ZIUPOPDVE so do kriznega dodatka upravičeni delavci v zasebnem sektorju ob izplačilu decembrske plače in v kolikor njihova zadnja izplačana plača ne presega dvakratnika minimalne plače, kar pomeni da njegova zadnja izplačana bruto plača ne sme biti višja od 1.881,16 eur  (2x 940,58). Delavci, ki dela niso opravljali cel mesec ali če imajo zaposlitev za kraji delovni čas, so upravičeni do sorazmernega dela. Kot zadnja izplačana plača se upošteva plača preteklega meseca torej meseca novembra 2020. Sredstva za izplačilo kriznega dodatka se zagotavljajo v proračunu Republike Slovenije.

 

Več informacij v pojasnilih FURS: Kaj sedmi paket protikorona ukrepov prinaša davčnim zavezancem?

PLAČNI SISTEM MORA BITI POŠTEN, PREGLEDEN IN ENOSTAVEN

Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami (SKVNS) ostro nasprotuje vsakršnemu poskusu zamrznitve zakona o minimalni plači in se pridružuje iniciativi, ki je bila sprejeta na zadnji seji predsedstva ZSSS, da sindikati takoj pričnejo priprave na nadaljnje sindikalne aktivnosti, po potrebi tudi na splošno stavko. Pri tem gredo še dlje, prav predsednica SKVNS Majda Marolt je namreč predsedstvu ZSSS predlagala zakonsko ureditev najnižje osnovne plače v višini minimalne plače.

PREBERI CELOTEN ČLANEK

OB KONCU LETA

 

Za nami je precej drugačno leto, kot smo bili vajeni. Praznični dnevi pa so tu, običajno polni lepih doživetij, veselih pričakovanj in obdarovanj. Letos žal malo drugačen, saj epidemija korona virusa še kar vztraja in vpliva na naše življenje. Vsi skupaj pogrešamo predvsem druženja in naša srečanja ter iskreno želimo, da bo drugo leto drugače.

 

Hvala za sodelovanje, podporo in pomoč.

 

Ostanite zdravi in v letu 2021 naj vas in vse vaše bližnje spremljajo ustvarjalne ideje, modre odločitve in brezmejna sreča.

 

Majda in Sebastijan

Neusklajeni so ostali nekateri ključni členi – Sindikalne centrale po zaključku pogajanj o PKP7

 

V ponedeljek, 14. decembra, je z delom zaključila pogajalska skupina Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), ki je usklajevala besedilo predloga sedmega protikoronskega paketa. 

 

Sporocilo za javnost reprezentativnih sindikalnih central, članic ESS

Strani: