Arhiv novic

ŽIVELA 1. IN 2. MAJ!

Živimo v času, ki je še posebej neprijazen, vendar pa 1. maj je in ostaja praznik vseh delavk in delavcev, simbol boja za delavske in socialne pravice in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chicagu.

1.maj- nagovor predsednice SKVNS

Na drugi strani politika ravno te tedne kuje velike načrte za okrevanje, sprejema pomembne dokumente, ki odločajo, kako bomo uporabili evropska sredstva ‒ za okrevanje.  Na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije se strinjamo, da je čas za okrevanje, vendar zahtevamo, da so ukrepi sprejeti tako, da se v prvi vrsti izboljša položaj delavk in delavcev.

PREBERI VEČ … 

SPOMINJAJ SE MRTVIH IN BORI ZA ŽIVE – ZSSS OB MEDNARODNEM DELAVSKEM SPOMINSKEM DNEVU IN SVETOVNEM DNEVU VARNOSTI IN ZDRAVJA PRI DELU

28. april je mednarodni dan spomina, žalovanja in akcije za delavke in delavce, ki so bili v preteklem letu ubiti, invalidizirani, poškodovani ali so poklicno oboleli na svojem delovnem mestu. Geslo 28. aprila je: »Spominjaj se mrtvih, bori se za žive!«

Preberi več…

VSE NA ENEM MESTU – PREDSTAVLJAMO ELEKTRONSKO BAZO KOLEKTIVNIH POGODB

 

V Sloveniji imamo precej spletnih strani/portalov, na katerih lahko najdemo veljavno zakonodajo. Na nekaterih izmed njih, s področja urejanja delovnih razmerij, je zraven obstoječe zakonodaje tudi pregled kolektivnih pogodb. Vendar pa nikjer ni mogoča primerjava kolektivnih pogodb oziroma primerjava pravic in obveznosti iz delovnega razmerja, ki jih posamezna kolektivna pogodba ureja. In ravno temu je namenjena elektronska baza (e-baza) kolektivnih pogodb, ki je nastala v okviru projekta Za krepitev socialnega dialoga Gre za sistem, ki na enem mestu omogoča zbir veljavnih kolektivnih pogodb dejavnosti, hkrati pa omogoča uporabniku njihovo medsebojno primerjavo.

VEČ …

V KOMUNALNEM PODJETJU MARJETICA KOPER PODPISANA PODJETNIŠKA KOLEKTIVNA POGODBA

S 1. 4. 2021 prične veljati Podjetniška kolektivna pogodba v Komunalnem podjetju Marjetica Koper, ki je bila podpisana 30. 3. 2021. Zaposleni v Komunalnem podjetju Marjetica Koper so se včlani v sindikat SKVNS v juniju 2019 in svoje uspešno delovanje včeraj nadgradili s podpisom Podjetniške kolektivne pogodbe. Iskrene čestitke! Skupaj zmoremo.

Podpis PKP v Marjetici KP

NOV ” LOCKDOWN” PRED VRATI: VLADA SPREJELA UKREPE ZA ZAUSTAVITEV JAVNEGA ŽIVLJENJA MED 1. IN 12. APRILOM

 

 

Vlada je na predlog posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje zaradi novega naraščanja okužb z novim koronavirusom sprejela odločitev o zaustavitvi javnega življenja med 1. in 12. aprilom ter določila več sprememb ukrepov.

 

Preberi več …

 

22. MAREC – SVETOVNI DAN VODA

 

Sindikat komunale, varovanje in poslovanja z nepremičnine Slovenije javno poziva poslance naj glasujejo proti sprejemu predlaganih sprememb k Zakonu o vodah, ker bodo na vodovarstvenih in obalnih območjih omogočili doslej nedovoljene posege.
Čista pitna voda je človekova pravica. Ohranimo čisto pitno vodo.

PREBERI VEČ …

4. in 5. MARCA VAS VABIMO NA DAN ODPRTIH VRAT

Dnevi odprtih vrat ZSSS so tradicionalno namenjeni vsem delavkam in delavcem, ne glede na to, ali so člani in članice sindikatov družine ZSSS ali ne. Na ta način sindikati tradicionalno pomagamo in izkazujemo solidarnost, dajemo vpogled v svoje delo ter delimo strokovno znanje, ki je sicer rezervirano izključno za naše člane in članice.

Vsak, ki bi želel nasvet v tem času, se mora predhodno prijaviti. To lahko stori preko telefonske številke: 064/224-466 ali na spodnji povezavi.

POVEZAVA DO PRIJAVE

PREBERI VEČ …

IZŠEL JE NOV IN POSODOBLJEN PRIROČNIK ZA SINDIKALNE ZAUPNIKE

Priročnik za sindikalne zaupnike je namenjen sindikalnim zaupnikom ter zaupnicam znotraj mreže ZSSS, ki ga lahko naročijo na povezavi spodaj.

POVEZAVA …

Kdaj je (obvezno) testiranje na novi koronavirus dovoljeno?

Uvajanje prakse obveznega testiranja na okužbo s covidom-19 pri delodajalcu je v javnosti vzbudilo številna vprašanja in pomisleke. Objavljamo stališče, ki sta ga pripravila pravna služba in strokovna služba za varnost in zdravje pri delu ZSSS.

Povezava na stališče

MINIMALNA PLAČA ZA LETO 2021

 

Na podlagi 6. člena Zakona o minimalni plači (Uradni list RS št. 13/10, 92/15 in 83/18) je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti določil znesek minimalne plače za leto 2021. Minimalna plača za delo s polnim delovnim časom opravljeno od 1. januarja 2021 znaša 1.024,24 EUR. Nova višina minimalne plače je objavljena v Uradnem listu številka 12/2021.

 

Na povezavi: https://uradni-list.si/_pdf/2021/Ur/u2021012.pdf

Strani: