ČLOVEKOVE PRAVICE SO DELAVSKE PRAVICE! – ZA DOSTOJNO PLAČILO IN VARNO DELOVNO OKOLJE

Poziv Zveze svobodnih sindikatov Slovenije poslankam in poslancem državnega zbora

10. DECEMBER, DAN ČLOVEKOVIH PRAVIC

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije pripravlja v okviru svoje Sindikalne akademije serijo webinarjev oziroma krajših spletnih seminarjev o različnih aktualnih temah.

Vabljeni!

ZSSS izobražuje: predstavljamo serijo webinarjev ob svetovnem dnevu človekovih pravic – Zveza svobodnih sindikatov Slovenije

JAVNO PISMO MINISTRSTVU ZA DELO: OPREDELITE SE DO PREDLOGOV O ZAMRZNITVI MINIMALNE PLAČE!

Delimo javno pismo, ki smo ga poslali na Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in v katerem pozivamo, naj se ministrstvo nemudoma opredeli do predlogov zamrznitve minimalne plače, stopi v bran delavkam in delavcem ter začne spoštovati socialne partnerje in socialni dialog.

JAVNO PISMO

NE POZABIMO NA DELAVKE IN DELAVCE! – ZSSS POZIVA K IZPLAČILU TRINAJSTE PLAČE

Letošnje leto je zaznamovano z epidemijo bolezni Covid-19 in kot tako drugačno od prejšnjih. A ne glede na to Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) tako kot vsako leto poziva delodajalce, naj v skladu z določili kolektivnih pogodb dejavnosti in sprejetimi kriteriji za ugotavljanje dela plač iz naslova uspešnosti poslovanja v podjetjih zagotovijo delavkam in delavcem izplačilo dela plače iz naslova uspešnosti poslovanja.

pobuda za izplačilo 13_plače

V primeru zamrznitve minimalne plače referendum! – Poziv poslankam in poslancem državnega zbora

Objavljamo poziv reprezentativnih sindikalnih central, članic Ekonomsko-socialnega sveta, ki je bil poslan poslankam in poslancem državnega zbora in v katerem ostro nasprotujemo kakršnikoli ideji o zamrznitvi minimalne plače.

Poziv-poslancem-glede-minimalne-place-PKP6_sindikalne-centrale

VARNOSTNIKI SO V SREDIŠČU SPOPADA Z EPIDEMIJO

V Sindikatu komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije (SKVNS) pričakujejo tudi v času razglasitve epidemije nalezljive bolezni covid-19 spoštovanje pravic delavcev, socialni dialog in angažiranje vseh pristojnih za vzpostavitev dostojnega odnosa do vseh zaposlenih.

PREBERI CELOTEN ČLANEK

VLADA SE JE ZAVEZALA K SPOŠTOVANJU PRAVIL, TODA ŠESTI PROTIKORONSKI PAKET JE ŠE VEDNO SPREJELA BREZ SOCIALNEGA DIALOGA

Včeraj so socialni partnerji nadaljevali pretekli teden prekinjeno sejo Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Ta je bila prekinjena, ker vlada na njej ni zagotovila prisotnosti ministrov, pristojnih za obravnavane problematike. Sindikati so namreč zaradi nezadostne ravni socialnega dialoga zahtevali sprejetje sklepov, s katerimi bi preprečili samovoljno ravnanje vladnih predstavnikov mimo pravil ESS.

VIŠINA NADOMESTILA PLAČE V RAZLIČNIH PRIMERIH

Precej vprašanj se nanaša na nadomestilo plače v različnih primerih, ko delavci zaradi novega koronavirusa ne more na delo. Služba pravne pomoči ZSSS je zato pripravila več informacij o tem, kaj, preprosto povedano, delavec oziroma delavka dobi, če mora zaradi različnih razlogov in okoliščin, povezanih z izbruhom novega koronavirusa, ostati doma.

PREBERI VEČ…

ABC-Odsotnost-zaradi-varstva-otroka-11.11.2020

TABELA: Višine Nadomestil Place

Naj bodo ukrepi usmerjeni k ljudem: Predlogi ZSSS za nov, šesti protikoronski paket

Objavljamo predloge ZSSS za Zakon o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (PKP 6). Predlogi so bili posredovani predsedniku vlade, vladi in ministru za delo.

Predlogi ZSSS_PKP6

SKVNS POZIVA K UREDITVI RAZMER V DEJAVNOSTI ZASEBNEGA VAROVANJA

Zaposleni v dejavnosti zasebnega varovanja v času izrednih razmer, v razmerah razglasitve epidemije opravljajo izredno težko in odgovorno in zahtevno delo ter so na številnih izpostavljenih točkah. Varujejo ključno infrastrukturo, ki je pomembna za funkcioniranje celotne družbe tudi v času izrednih razmer. Z vso resnostjo in odgovornostjo se  zaposleni spopadajo z izrednimi razmerami in zahvaljujoč njihovi požrtvovalnosti in nesebičnosti aktivno prispevajo k stabilnim varnostnim razmeram v državi ter k zmanjševanju širjenja okužb. Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije pričakuje pozitiven odziv od vseh naslovnikov.

CELOTEN POZIV SKVNS