IZJAVA ZA JAVNOST

DSC01209Sindikat komunale, varovanja in poslovanja z nepremičninami Slovenije ne more in ne sme podpreti dejanja varnostnika Boruta Hriberška, hkrati pa izpostavljamo  stisko zaposlenih v dejavnosti zasebnega varovanja, ki izhaja iz dejstva, da delavci prejemajo izjemno nizke plače.

Opravljajo zelo zahtevno delo – varujejo premoženje –  ob tem njihove povprečne mesečne plače po zadnjih podatkih za januar 2013 ne dosegajo niti 60 %  povprečne plače v Sloveniji. Zelo velik delež  zaposlenih v dejavnosti zasebnega varovanja prejema minimalno plačo (Po podatkih AJPES za december 2012 je 7,7% zaposlenih oseb v Sloveniji prejemalo minimalno plačo. V dejavnosti varovanja je bil ta delež 24 odstoten.), ne glede na to v kakšnih pogojih opravljajo delo –  ali so delo opravljali ponoči, na praznik, brez plačila nadurnega dela in dodatka za nadurno delo.

Kljub našemu nenehnemu prizadevanju je dejavnost zasebnega varovanja že leta brez kolektivne pogodbe. Konec marca smo na Zbornico za zasebno varovanje zato ponovno naslovili pobudo za pričetek pogajanj za sklenitev kolektivne pogodbe v dejavnosti zasebnega varovanja. Zaposleni v dejavnosti zasebnega varovanja so namreč vse od leta 2006, ko je prenehala veljati kolektivna pogodba dejavnosti, deležni le osnovnih minimalnih pravic po Zakonu o delovnih razmerjih.

V imenu pravic delavk in delavcev po dostojnih pogojih dela, pričakujemo in verjamemo, da se bodo pogajanja v kratkem začela.